Verscherpte regelgeving op komst om R404A en R507 versneld uit te faseren

Gepubliceerd op 12 July 2013

/static/image/164/10/koudemiddelen.jpg

Vink richt zich op de toekomst en kiest voor groen!

Vink stopt met gebruik schadelijke koudemiddelen 
Vooruitlopend op nieuwe Europese regelgeving heeft Vink besloten om per ingang van 1 augustus 2013 niet langer gebruik te maken van de schadelijke koudemiddelen R404A en R507 in nieuw te bouwen koelinstallaties. Met deze bewuste keuze voor het gebruik van milieuvriendelijkere koudemiddelen loopt Vink vooruit op een verbod op schadelijke F-gassen dat in het najaar mogelijk door het Europese Parlement wordt aangenomen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Dit besluit biedt klanten van Vink verschillende voordelen: door te kiezen voor alternatieve koudemiddelen wordt voorkomen dat een koelinstallatie over een paar jaar moet worden aangepast voor gebruik van een ander type koudemiddel. Dit scheelt kosten en frustratie. Het is bovendien beter voor het milieu en u bespaart uiteindelijk op de energiekosten omdat deze alternatieve koudemiddelen energiezuiniger zijn.

Uitfasering van schadelijke koudemiddelen
Er is veel gaande in Europa op het gebied van het gebruik van koudemiddelen. Gangbare koudemiddelen zoals , R404A en R507A en in mindere mate R134a, R407 en R410 zijn schadelijk voor het milieu omdat zij de ozonlaag aantasten en het broeikaseffect vergroten. Ter illustratie: lekkage van één kilo R404a koudemiddel is net zo schadelijk voor het milieu als 3,9 ton CO² uitstoot, ofwel ongeveer 35.000 kilometer rijden met een middenklasse auto!

Wetsvoorstel Europees parlement

De milieucommissie van het Europees Parlement (ENVI) heeft daarom op 19 juni 2013 een nieuw wetsvoorstel aangenomen om het gebruik van deze schadelijke koudemiddelen uit te faseren. Dit voorstel moet nog wel behandeld worden door de Europese ministerraad, maar gezien het grote aantal voorstanders wordt verwacht dat het Europees Parlement in het najaar ook met dit voorstel zal instemmen.

Deze nieuwe regelgeving is een aanscherping van de bestaande F-gassenverordening en kan grote gevolgen hebben voor het gebruik van koeltechnische producten in uw bedrijf. Laat u daarom goed voorlichten of uw huidige koelinstallatie nog voldoet aan de nieuwe eisen.

Verbod HFK’s in koelapparatuur 
Het meest opmerkelijke voorstel is een algeheel verbod op het gebruik van HFK koudemiddelen in koel- en airconditioningsapparatuur vanaf 2020. Voor mobiele koeling geldt dit vanaf 2025. HFK’s oftewel fluorkoolwaterstoffen, hebben een sterk broeikaseffect. De Europese F-gassenverordening voorzag al in regelgeving voor inspectie, onderhoud en diplomering. Maar nu dus ook in een uitfasering van HFK’s.

Bijvulverbod, belasting en certificering

Verder is het verbod op bijvullen van installaties met HFK’s met meer dan 2500 GWP (Global Warming Potential) in het voorstel vervroegd naar 2017, en de ondergrens is verhoogd naar 12 kg R507/404. Tevens is er een verbod op het bouwen van nieuwe installaties per 2016. Ook zal er een flinke belasting komen op levering van HFK koudemiddelen (circa €39,- per kg 507/404).

Bij Vink is de klant verzekerd van een werkende installatie, ook na 2017.
Vink gelooft in duurzaamheid en een blijvende effectiviteit van de installatie. Door nu al te kiezen voor alternatieve koudemiddelen, loopt Vink op de toekomstige wetgeving vooruit. Dit betekent dat een koelinstallatie van Vink haar waarde zal behouden, ook na 2017. 


In haar koeltechnische installaties zal Vink vanaf nu de volgende alternatieve koudemiddelen gebruiken: R134A, R407 en R410. Deze middelen hebben een lagere GWP-waarde en zijn dus een stuk minder schadelijk voor milieu. Daarnaast zijn koelinstallaties met deze alternatieve koudemiddelen aanmerkelijk zuiniger in het gebruik. Dus op de langere termijn zullen deze installaties goedkoper zijn dan de koelinstallaties met R404a en R507. Dit effect zal nog eens worden versterkt als het hoge belastingtarief op schadelijke F-gassen wordt doorgevoerd.

Natuurlijke koudemiddelen zijn de toekomst

Daarnaast gelooft Vink Koeltechniek dat het gebruik van natuurlijke koudemiddelen dé toekomst is voor de koeltechniek. Daarom houdt Vink zich intensief bezig met het doorontwikkelen van kleine en middelgrote koelinstallaties met natuurlijke koudemiddelen. Voor grote installaties worden deze al wel veel gebruikt.

Natuurlijke koudemiddelen zijn koudemiddelen die als stof vrij in de natuur voorkomen en niet schadelijk zijn voor de ozonlaag. Voorbeelden van natuurlijke koudemiddelen zijn het veelgebruikte ammoniak (NH3/R717), het hervonden CO2(R744) en bijvoorbeeld propaan (R290). Al deze middelen vormen een goed en milieuvriendelijk alternatief voor chemische producten. Bovendien gebruiken systemen met natuurlijke koudemiddelen in de meeste gevallen minder energie dan systemen met synthetische koudemiddelen, wat resulteert in een lagere energierekening. Daarnaast zijn er subsidieregelingen die het overgaan op natuurlijke koudemiddelen stimuleren.

Vink levert duurzame koeloplossingen

Het gebruik van koudemiddelen is gebonden aan diverse Europese richtlijnen. Vink Koeltechniek is goed op de hoogte van de huidige wetgeving omtrent koudemiddelen en is gecertificeerd om ermee te werken. Een koelcel kopen bij Vink Koeltechniek geeft u een vertrouwd gevoel. Door haar ervaring kan Vink samen met u zoeken naar een duurzame koeloplossing met koudemiddelen die het best bij u passen, zodat uw bedrijf blijft voldoen aan de wettelijke eisen. 

Terug naar het overzicht